GWHP

Rondkomen kun je leren

Rondkomen met je geld is lang niet zo vanzelfsprekend als de maatschappij vaak doet voorkomen. Omgaan met geld is iets wat je moet leren. Het maakt daarom in het ideale geval deel uit van je opvoeding. Maar dat ideale geval doet zich helaas vaak niet voor. Mensen leren dan niet van hun ouders of school hoe ze met geld moeten omgaan. En merken dan later dat ze financieel in de problemen (dreigen te) komen.

Om deze reden is de Groningse Kredietbank (GKB), vanuit een duidelijke vraag van de burger, alweer bijna 15 jaar geleden de gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’ gestart. Een cursus die je in vier weken een helder begrip geeft van de basis van je financiën: hoe kom je rond. Onder andere aan bod komen zaken als: wat voor inkomsten zijn er, op welke toeslagen heb je mogelijk recht, hoe vraag je dat aan. Verzekeren, sparen, lenen. Maar ook omgaan met verleidingen en bespaartips. Verder leer je natuurlijk bovenal je inkomsten en uitgaven helder in beeld te krijgen (en te houden).

Je krijgt bij de cursus een map met daarin alle informatie, handige tabbladen en een rekenmachine. Zodat je thuis wat je tijdens de les hebt opgestoken, eenvoudig kunt nalezen. En ook direct aan de slag kunt met je financiën in kaart brengen.

“Het is een heel compacte basiscursus”, zegt Hanneke Prins, senior consulent intake bij GKB: “Het zijn maar vier lessen, dus met één gemiste les mis je al heel wat. Daarom adviseren wij onze cursisten ook altijd: ‘Zorg ervoor dat je die vier cursusweken echt de vrijheid hebt om de lessen te kunnen volgen. En ook gedurende de week tijd hebt om met het geleerde aan de slag te gaan’”.

Euro’s

De sfeer tijdens de cursussen is goed. Prins: “De eerste les is vaak nog wat ongemakkelijk. Dat is normaal, want mensen kennen elkaar nog niet. Dat ijs proberen we eigenlijk direct te breken door ze in groepjes een opdracht te laten doen. Wat ik altijd merk, bij alle cursussen die ik tot nu toe heb gegeven, is dat mensen tijdens de cursus elkaar gaan helpen. Van ‘oh, snapte jij dat niet, ik wel, zal ik je even helpen?’. Er worden veel tips uitgewisseld, bijvoorbeeld over waar je bepaalde producten goedkoop kunt krijgen. En na de vierde les geven mensen elkaar hun telefoonnummers, zodat ze elkaar kunnen motiveren om het bij te gaan houden. Dan hoor je ook: ‘Nou, ik vind het wel heel jammer dat het nu stopt. We kennen elkaar net’”.

Behalve dat mensen grip leren krijgen op hun geld, is er nog een ander belangrijk positief effect volgens Prins: “Als mensen hier komen, hebben ze vaak het gevoel dat ze de enige zijn; dat alleen zij niet weten hoe ze met geld moeten omgaan. In zo’n groep merk je dan dat dat niet zo is. Iedereen zit hier in hetzelfde schuitje. Niet goed weten hoe je met geld omgaat is geen schande; je hebt het gewoon nooit geleerd. Het taboe valt weg. En dan is het een normaal probleem geworden, een gedeeld probleem, waarbij mensen elkaar gaan helpen om het op te lossen”.

***

Drie keer per jaar geeft de Groningse Kredietbank deze gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’; aan het begin van het jaar, in het midden, en aan het eind van het jaar. In de voorgaande jaren was er alleen een avondcursus. Dit jaar worden, als proef, ook cursussen overdag gegeven.

Op maandag 7 mei start de eerstvolgende avondcursus (vier weken lang op maandag van 19.30 tot 21.30). Op maandag 4 juni start de eerstvolgende overdagcursus (vier weken lang op maandag van 9.30 tot 11.30).

Voor meer informatie en om op je op te geven, ga je naar de webpagina van de cursus ‘Rondkomen kun je leren’ (klik hier).

Tekst: Mariken Lorié (redacteur)

admin • 30 april 2018


Previous Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *