GWHP

Ontwikkelkansen op een smalle beurs

In Groningen leeft een grote groep mensen op of onder het minimum. Hoewel geld zeker niet de enige vorm van rijkdom is, kan het gebrek eraan de ontwikkelkansen van jou of je kinderen flink dwarsbomen. Niet alleen verdrietig voor degenen om wiens ontwikkeling het gaat, maar ook voor de maatschappij. Want wie zegt waar zich de grote talenten bevinden?

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die deze ongelijkheid rechtzetten. Initiatieven waarin geld niet de hoofdrol speelt, maar vrijwillige inzet en goede ideeën. Waar burgers elkaar helpen met hun eigen talenten, passies en tijd.

GWHP sprak met Marja Wolthuizen, vrijwilligerscoördinator bij MJD. Als ervaren en bevlogen welzijnswerker, kan zij ons als geen ander vertellen over een aantal van die initiatieven in Groningen.

Link050 (www.link050.nl)
Bij Link050, Oude Ebbingestraat 55, kan iedereen binnen lopen met vragen over goede maatschappelijke ideeën. Link staat voor locatie voor ideeën, netwerken en kennis. Of je nu zelf een plan tot uitvoering wilt brengen of graag wilt helpen bij de uitvoering van andermans plannen. “Hier vind je de vrijwilligersvacaturebank en de participatievacaturebank. Je loopt er naar binnen als je vrijwilligerswerk zoekt en advies wilt. Maar het is ook voor burgers of organisaties die zeggen: Ik wil een vrijwilligersactie opzetten, hoe pak ik dat aan? Bij Link050 is daarnaast een fondsenspreekuur. Je hebt in Nederland ontzettend veel fondsen, vanuit een kerk, vanuit iemand die een erfenis heeft gekregen, vanuit allerlei bedrijven, die zeggen: ik wil investeren in een goed doel.”

Fonds Goed Idee
Zo bestaat bijvoorbeeld Fonds Goed Idee. “Het idee is je met leuke initiatieven kunt komen voor kinderen waarvan de ouders wat minder te besteden hebben. Er is een vergoeding van maximaal € 1500 ; niet voor loonkosten, maar echt de uitvoering van het idee.”

Jimmy’s (www.jimmys050.nl)
Voor jongeren is er Jimmy’s, op de Herestraat 100. “Dat is echt voor en door jongeren. Ook Jimmy’s is vraaggericht. Van ik wil iets voor andere jongeren organiseren tot ik kan drummen en wil graag in een bandje.” Maar ook als je werk of een stageplek zoekt, een cd wilt uitbrengen, een vlog wilt beginnen, je kunt het zo gek niet verzinnen.

Puberkamer
Het project Puberkamer, ondergebracht bij Jimmy’s, werd door Marja opgezet met geld vanuit Steunfonds Goed Idee. “Ik heb kinderen, en die kwamen in een leeftijd dat zij hun kinderkamer wilde veranderen in een puberkamer. Ik zag hoe belangrijk dat was voor hun ontwikkeling. Toen dacht ik: hoe moet dat nou zijn op het moment dat je dat niet kunt betalen, en je kind wel die ontwikkeling doormaakt? Zo is het idee ontstaan rond Puberkamer. We zijn toen een pilot gestart. Samen met stagiaires, die de pubers en hun ouders begeleidden, hebben we drie kamers gedaan. Het was niet: hier heb je geld, richt je kamer maar in. Ze leerden keuzes maken, netwerk erbij betrekken, begroting maken. We zagen dat het effect had. Dat ze zich daarna veel prettiger voelden, gewoon puber konden zijn, en zich ook in hun kamer beter konden concentreren op hun huiswerk.”

Kans050
Kans050 is een mentor/coachingprogramma. Net als een topsporter of artiest kunnen jongeren een coach krijgen voor ondersteuning bij alle mogelijke trajecten. Een half jaar tot een jaar spreek je meestal zo’n één keer per week af. “De mentoren zijn vrijwilligers, die jongeren coachen bij hun vraagstukken. Dat kan zijn: Ik loop vast op school, of op mijn werk, in mijn vriendenclub, thuis, of wat dan ook. Maar ook voor hulp bij het halen van een doel; bijvoorbeeld schrijver worden of een marathon lopen. Waar Kans050 heel erg op gericht is, is dat er een goede match komt, want dat is natuurlijk het belangrijkste.”

WIJ
Burgers van de gemeente Groningen kunnen met al hun vragen terecht bij de WIJ. “De WIJ heeft teams op elf wijklocaties in de stad. Mensen kunnen hier elke doordeweekse dag naartoe en krijgen de informatie die past bij hun vragen”. Bij WIJ weten ze weg naar vrijwilligers van de opruim- en verhuiscoaches, orde in de paperassen, Stichting Leergeld, om maar een paar mogelijkheden te noemen.

Meer mogelijkheden
Op www.gemeente.groningen.nl/minimaloket vind je ook een hoop over extra mogelijkheden voor minima in de gemeente Groningen, zoals onder andere gratis bibliotheeklidmaatschap, gratis fietsreparatie voor kinderen, De Jonge Onderzoekers voor de jonge wetenschapper, of voor heel weinig geld gezellig uit eten bij Resto van Harte. Mensen die moeite hebben met internet, kunnen voor hulp daarbij natuurlijk ook bij de WIJ binnenlopen.

Minimalistische Eettafel
Een leuk nieuw vrijwillig initiatief waar Marja ons nog op attendeert is de Minimalistische Eettafel, waar mensen die met minder moeten (of willen) doen met elkaar om de tafel gaan zitten om ervaringen en ideeën uit te wisselen. “Juist niet vanuit een instantie, maar gewoon omdat er behoefte aan is.” Op onder andere Facebook wordt gepost waar en wanneer er weer een minimalistische eettafel georganiseerd wordt.

Goede ontwikkeling
Als ik Marja vraag of ze nog een toevoeging aan ons gesprek heeft, merkt ze op dat ze blij is dat langzaam het stigma van financiële armoede verdwijnt. “Dat vind ik een goede ontwikkeling! Hoeveel geld je hebt, zegt niets over wie je bent. Je kunt rijk zijn in andere dingen. Iemand die wel geld heeft kan daarin weer heel arm zijn.”

Tekst: Mariken Lorié (redacteur)

admin • 13 maart 2018


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *