GWHP

1

Slim wonen: Veilig (t)huis met hulp van techniek

U heeft er vast al vaker van gehoord. Er zijn tegenwoordig meer technische mogelijkheden om langer comfortabel en veilig thuis te blijven wonen. Dat kan beginnen bij een snoerloze robotstofzuiger, een robotgrasmaaier tot een robot die kan koken. Maar zijn al die technische snufjes ook gebruiksvriendelijk? En willen we ze eigenlijk wel? Dat zijn vragen waar Jan Veuger en zijn onderzoeksteam van het Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen graag meer van wil weten.

Chriet Titulaer had het in de jaren ’80 al over het ‘Huis van de Toekomst’. De techniek was vooral erg duur en bovendien moest vrijwel alles bedraad worden aangesloten. Dat hoeft tegenwoordig niet meer. Het leek toen ver weg, maar het is nu al mogelijk om in de winkel te kijken wat u nog in de koelkast hebt liggen.

Er zijn in ons huis natuurlijk al allerlei technologieën die we gebruiken. Vaak hebben we het niet eens in de gaten. Een voorbeeld daarvan is een automatisch zonnescherm. Maar tegenwoordig valt deze techniek gemakkelijk te combineren. Met één druk op de knop kunt u bij wijze van spreken op afstand zonneschermen, lampen, gordijnen, verwarming, elektrische apparaten zoals koffiezetapparaat of zelfs de garagedeur bedienen. Die knop kan op uw TV, smartphone of tablet zitten. Daarvoor is tegenwoordig helemaal geen hak- en breekwerk meer nodig. Of dat allemaal kabels en leidingen gelegd moeten worden. Eenvoudig zelf te installeren zolang u internet in uw woning heeft.

De techniek kan zelfs zo ingesteld worden dat ’s ochtends bij het opstaan de gordijnen automatisch opengaan, het licht aangaat, uw kopje koffie of thee klaar staat en de verwarming al op temperatuur is. Wanneer u uw huis verlaat gaan alle lichten uit en schakelt de verwarming met een slimme thermostaat naar de nachtstand. Komt u ’s avonds weer thuis dan gaan alle lichten weer aan en de gordijnen dicht. Dat geeft een veilig gevoel.

Voor een veilige woning kunt u op afstand uw woning bewaken met behulp van camera’s en bewegingsmelders. U kunt als inbraakbeveiliging ook een tijdsklok instellen voor het automatisch openen en sluiten van de gordijnen of het aan en uitgaan van de lampen.

Natuurlijk geeft een alarmsysteem of alarmhorloge voor hulp in een noodsituatie ook een veilig gevoel. Beeldbellen kan gebruikt worden voor zorg, maar ook voor onderling contact.

Kortom, er is eigenlijk voor alles wel een technische oplossing mogelijk. Voor elk wat wils. Of het nu gaat om gemak en comfort, een veilig (t)huis, zorg, onderlinge contacten of zuinigheid.

Het bovenstaande is nog maar een klein overzicht van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van thuistechnologie. En iedereen heeft afhankelijk van de woning of eventueel benodigde zorg weer andere behoeften.

Voor meer vragen hierover kunt u gerust contact opnemen met Jan Veuger of Hieke van der Kloet van Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen.

Vanuit de gemeente Groningen organiseert WIJ Groningen bij u in de buurt regelmatig ‘Lang zult u wonen’ wijkinformatie-markten over hoe u uw huis veiliger en klaar voor de toekomst kunt maken.

Door: Jan Veuger en Hieke van der Kloet van Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen.

admin • 3 mei 2017


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Fred van Hessen 1 september 2017 - 14:01 Reply

  Ik heb onlangs het ‘evenement’ van Lang-zult-u-wonen bij RO/EZ bezocht. Feitelijk bleek dat vooral verkooppromotie van technische snufjes aan huiseigenaren/bewoners. Lekker makkelijk om hier het promo-materiaal van die club 1:1 over te nemen, maar welke huurder heeft daar wat aan?
  Wat er bijv. NIET in staat:
  – wat welke snufjes kosten;
  – wat wel en niet betaalbaar en/of verstandig is om in een (sociale ) huurwoning te (laten) installeren en waarom dat zo is;
  – welke ideeën Patrimonium daarover heeft, en zo nee, waarom niet;
  – of en hoe Patrimonium haar huurders daarin tegemoet wil en kan komen;
  – welke ideeën GWHP daarover heeft;
  – of zij het als haar taak ziet daar bij P’onium op aan te dringen, en met welke voorstellen;
  … om over het totaal ontbreken van het belangrijkste hulpmiddel om lang in je eigen huis te kunnen blijven wonen nog te zwijgen: de TRAPLIFT.

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *