GWHP

aardwarmte
3

Duurzaamheid

Aardwarmte voor Stadjers

Groningen is bezig met een omschakeling. Een omschakeling waar de bewoners van Paddepoel, Selwerd, Zernike en Vinkhuizen de vruchten van gaan plukken. In 2017 wordt er op het Zernikecomplex namelijk geboord naar een heetwaterbron. Het water (met een temperatuur van maar liefst 80° tot 100° Celsius) wordt vanaf zo’n drie kilometer diepte naar boven gepompt. Via een warmtewisselaar komt de warmte terecht in het leidingnet en op deze manier bij iedereen die hier op aangesloten is. Denk bijvoorbeeld aan kantoren, scholen, woningen en winkels. Het is de bedoeling dat zo’n 10.000 huishoudens gebruik gaan maken van deze warmtebron.

Duurzaam wonen heeft de toekomst
Naast aardwarmte wil Patrimonium huurders in de toekomst keus bieden uit een pakket van energiebesparende mogelijkheden, zoals isolatie of zonnepanelen. Voor de aanschaf hiervan wordt maandelijks een bedrag doorberekend in de huurprijs, waardoor deze iets hoger uitvalt. Dit bedrag verdient u als huurder weer terug via uw energierekening. Deze valt namelijk een stuk voordeliger uit.

Verschil zonnecollectoren en zonnepanelen
Vaak denken mensen dat een zonnepaneel en een zonnecollector hetzelfde zijn. Ondanks dat ze qua uiterlijk op elkaar lijken, zijn ze toch verschillend. De werking is namelijk anders. Een zonnepaneel wekt door middel van zonlicht elektriciteit op. Een zonnecollector doet dit ook, maar een collector gebruikt de opgewekte elektriciteit voor het verwarmen van water.

Opbrengst zonnepanelen
De aanschaf van zonnepanelen is in Nederland een rendabele investering. De zonnepanelen werken ook bij bewolkt weer. Een standaard zonnepaneel is 1,00 bij 1,65 meter en heeft een vermogen van 270 Wattpiek. Een systeem van twaalf panelen wekt zo’n 2.600 kWh aan stroom op. 1 kWh kost gemiddeld € 0,18. Omgerekend bespaart u met twaalf zonnepanelen dus een kleine € 500,- per jaar op uw energierekening.

Voordelen aardwarmte
Groot voordeel van aardwarmte is dat de installatie bijna geen onderhoud nodig heeft en klimaatneutraal is. De uitstoot van CO2 wordt hiermee namelijk flink terugdrongen. Vriendelijk voor het milieu dus.

Meer informatie: http://www.zernikecampusgroningen.nl/warmtestad/

Tekst: Karin Andringa (redacteur)

admin • 1 maart 2017


Previous Post

Next Post

Comments

 1. W.Snoeijer 6 oktober 2017 - 08:54 Reply

  Heb aantal jaren geleden gevraagd om zonnepanelen/collectoren op mijn platte dak. Toen kon dat niet… Ik wil nog steeds graag, hoe pak ik dat nu aan?

 2. Fred van Hessen 6 januari 2018 - 18:14 Reply

  Citaat: “Een zonnepaneel wekt door middel van zonlicht elektriciteit op. Een zonnecollector doet dit ook, maar een collector gebruikt de opgewekte elektriciteit voor het verwarmen van water.”

  Dit is in twee opzichten een feitelijk onjuiste voorstelling van zaken: “Zonnecollectoren” zijn apparaten (meestal in de vorm van panelen, vanwege de hanteerbaarheid) die energie oogsten uit de instraling van de zon. Dat kan vooral op twee manieren, nl. in de vorm van electriciteit of van warmte. Een zonnecollector die elektriciteit oogst bestaat uit zogeheten PV-panelen; “PV” betekent Photo Voltaic, waarin ‘Photo’ verwijst naar het licht en ‘Voltaic’ naar de elektrische spanning. In een zogeheten ‘thermische zonnecollector’ verwarmt de zon rechtstreeks het water, daar komt helemaal geen elektriciteit aan te pas.
  [Er is wel geëxperimenteerd met PV-panelen die tevens water verwarmen, maar die worden in de praktijk (nog?) niet toegepast.]

 3. Fred van Hessen 6 januari 2018 - 18:17 Reply

  Het zou wel interessant zijn hier te vermelden wat Patrimonium met welke vormen van duurzame energie van plan is of misschien al doet.

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *