GWHP

Aukje de Boer, 25 jaar penningmeester van Huurdersvereniging Patrimonium Zuid

Huurdersvereniging Patrimonium Groningen Zuid (De Wijert, Corpus den Hoorn en Grunobuurt) bestaat dit jaar 30 jaar. Aukje de Boer pakte vijf jaar na de oprichting het penningmeesterschap op, maar was al vanaf de eerste dagen betrokken. Aukje is vandaag de dag dus alweer 25 jaar penningmeester. Een hele prestatie, en een moment om aandacht aan te besteden, vond de GWHP. Wij vroegen haar om ons wat te vertellen over deze periode.

“Het allereerste begin was toen dertig jaar geleden twee mannen uit de straat een huurdervereniging voor De Wijert wilden opzetten. Er was er al een in Selwerd. Dat wilden zij hier in De Wijert ook graag”.

Handelscorrespondentie en boekhouding
“De heren hadden via via gehoord dat ik handelscorrespondentie en boekhouding had gedaan. En dus vroegen ze aan mij om een brief aan de huurders te maken. Het onderste stuk moest een briefje met een kniprand worden. Die moest door de mensen worden ingevuld en die zouden we later weer ophalen”.

De brief
“Ik vond het leuk om gevraagd te worden, en dus schreef ik een brief. Zij legden de brief voor aan Patrimonium en die keurde hem goed. We maakten er kopieën van. Ik werd ook gevraagd om te helpen met rondbrengen, en dat deed ik. Samen deden we de brieven bij de mensen door de bus. Een paar dagen later haalden we ze weer op. Ik deed mijn eigen straat. Ik dacht dat het een half uurtje zou duren, maar ik was uren onderweg. Bijna iedereen had hem ingevuld. De ene na de andere buurman of buurvrouw zei: ‘Kom even binnen!’, ‘Wat leuk!’, zo ging het maar door”.

De oprichting
“De oprichtingsbijeenkomst, in de Molukse kerk, was heel officieel. De directeur van Patrimonium was erbij, dat was destijds de heer Van der Heijde. En ook de voorzitter van de huurdersvereniging van Selwerd. Alles werd goedgekeurd. En toen werd er gevraagd: wie wil er voorzitter zijn? En meneer Schreuder stond op. Meneer Jellema wilde wel secretaris zijn. Toen werd aan mij gevraagd: wil jij penningmeester zijn? En ik zei dat ik dat niet wilde”.

Aukje de Boer

Aukje de Boer

De bomen
“Ik wist wat ze van plan waren met de huurdersvereniging, en daar was ik het niet mee eens. Het zou een bemiddeling zijn tussen de huurders en Patrimonium, maar ze wilden ook de bomen hier uit de straat verwijderd hebben. Die zouden al het licht wegnemen. Nou ja, lariekoek! Ik wilde die bomen – er stond er hier een recht voor mijn raam – heel graag houden. Ik vond die boom voor mijn raam prachtig! Met een zomerdag, al dat groen. Dus ik zei: ‘Ik ben het er niet mee eens. En ik ga dus ook niet in het bestuur, klaar!’ Toen vroegen ze of ik dan toch wel bij de algemene ledenvergadering wilde komen. Dat heb ik gedaan.”

Corpus erbij
“Na iets van twee jaar, zei Van der Heijde (directeur Patrimonium): ‘Eigenlijk moet Corpus er ook bij’. En dat is gebeurd; toen werd de vereniging wat groter”.

Vijf jaar later
“Na vijf jaar was er een feestje ter ere van het vijfjarig bestaan. En ik werd opnieuw gevraagd om penningmeester te worden.

Inmiddels waren de bomen al weg. Zo jammer! Ik zat hier iedere zomer te kijken wanneer mijn hele raam bedekt zou zijn met groen. En er was steeds nog een klein stukje leeg. Toen het eindelijk helemaal vol zat … werden ze weggehaald. We hebben er van die kleine boompjes voor teruggekregen en die worden nu iedere drie jaar geknot. Dan heb je weer een kale stam. Die begint dan wat uit te lopen, en het derde jaar heb je weer een fatsoenlijke boom. En dan wordt die dus weer geknot. Maar ja, de oudere bomen drongen met hun wortels door in de riolering. Die mensen op de begane grond hadden daar doorlopend lekkage van. Die kregen het vuil van de toiletten dus in hun huis. En dat maakte ik ook wel mee. En toen dacht ik ook: het is jammer, maar de bomen moeten dan toch maar weg. Dus toen ze mij na vijf jaar weer vroegen heb ik ja gezegd”.

Contributie
“De eerste jaren moest er contributie betaald worden. Ieder lid betaalde vijf gulden per jaar. Ik moest ervoor zorgen dat het geld binnen kwam. Daarvoor, dus voor mijn tijd, ging het nog met kwitanties. Die vrouw zat zich rond te schrijven! We hadden contactpersonen in iedere straat, en die brachten de kwitanties rond. De contactpersonen moesten er ook voor zorgen dat ze geld kregen. Lukte dat niet, dan moesten ze nog een keer langs. Gelukkig had de vereniging, toen ik kwam, inmiddels een bankrekening en acceptgirokaarten. Ik zat dan ieder jaar twee halve dagen achter de typemachine namen en adressen in te typen. Brief erbij, envelop eromheen. En dan werd het weer door de contactpersonen door de wijken rondgebracht.

Later in de eurotijd werd het € 2,30. En nu, de laatste tien jaar, krijgen we gewoon een bedrag van de GWHP. Dat geld is wat de GWHP van Patrimonium krijgt. Daarvan krijgen wij dan weer een deel, waarmee we ons moeten bedruipen”.

Bewonerslijsten
“Vroeger kreeg ik lijsten van nieuwe bewoners van Patrimonium. Dan streepte je de oude bewoners door, en dan ging er iemand bij de nieuwe bewoners langs om te vragen of ze lid wilden worden. Ik had er behoorlijk werk van. Maar die lijsten, dat mag niet meer, in verband met de Wet op de Privacy. Iedereen is nu automatisch lid en hoeft niets te betalen. Dat scheelt veel werk. Maar ook veel contact met de mensen. Dat vind ik soms wel jammer.

Tegenwoordig kost het werk me niet meer zoveel tijd. Als er een afschrift van de bank komt, dan check ik dat, ik noteer het en klaar”.

Vergaderingen
“Eens per twee maanden is er een vergadering. Die duurt iets van twee uur. Daar houden we ons ook strikt aan! We bespreken van alles. Een van onze bestuursleden vergadert ook bij de GWHP. Van die vergaderingen brengt hij ons weer verslag uit. Dat is vaak een hoofdmoot. Verder bespreken we nog ingekomen stukken. En zaken die in de wijken spelen, zoals nu de renovatie van de Grunobuurt. Of het allemaal goed loopt en of er klachten zijn waar we iets mee moeten doen”.

Wij gaan er achteraan
“Als er iets in huis kapot is of zoiets, dan moeten mensen Patrimonium bellen. Maar als er meer algemene dingen zijn – ik wil niet dat de bomen weggaan, ik wil een speelplaats – dan moeten ze bij ons komen. Of als ze bijvoorbeeld al gebeld hebben met Patrimonium, en nog een keer, en nog een keer, maar er gebeurt niets. Dan moeten ze ook bij ons komen. Wij gaan er dan achteraan. Wij hebben een rechtstreekse lijn naar Patrimonium; je weet precies wie je moet bellen”.

Interessant, leerzaam en sociaal
“Ik vind dit werk echt heel interessant. En leerzaam. Je ziet hoe het er achter de schermen aan toegaat. Dit werk is ook heel sociaal; je komt met mensen in contact met wie je daarvoor nooit sprak”.

25 jaar
“Maar ik doe het nu 25 jaar. En ik vraag me steeds vaker af of het niet genoeg is geweest zo. Ik word toch een jaartje ouder. Geld overmaken via de app; ik vind dat allemaal toch best spannend. Ik doe dat natuurlijk wel voor mezelf. Maar ook voor de huurdersvereniging? Al die verschillende nummers? Dan ga ik twijfelen ‘heb ik het wel allemaal goed gedaan?’ Het is tijd voor vernieuwing”.

Laat iemand anders het nou maar weer overnemen!
“De vorige penningmeester was een kassière bij de Albert Heijn. Die zei 25 jaar geleden: ik vind het na vijf jaar wel goed geweest. Laat iemand anders het nou maar weer overnemen! En die heeft iemand gevonden: mij. Nu moet ik nog iemand vinden om het stokje aan over te dragen”.

Tekst: Mariken Lorié (redacteur)

Aukje de BoerHV Zuid

admin • 17 april 2018


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *